Розробки уроків

План – конспект  уроку


 Рух стройовим і похідним кроком 

Мета Дати учням уявлення про рух стройовим і похідним кроком. Практично відпрацювати рух стройовим і похідним кроком

Обладнання: підручник, методичні матеріали, схеми.

План уроку
1.Стройовий крок .
3. Стройові команди під час руху.

3. Практичне відпрацювання команд під час руху. Хід уроку

I. Шикування. Привітання, Виконання гімну України.Огляд зовнішнього вигляду.

II. Оголошення теми, мети та завдань уроку.
III.Розповідь, та практичне відпрацювання елементів стройової підготовки.

Розповідь вчителя.

1.Стройовий крок застосовується під час проходження підрозділів урочистим маршем при виконанні ними військового вітання під час руху; при підході військовослужбовця до начальника та відході від нього; при виході із строю та поверненні на місце, а також під час занять із стройової підготовки (мал. 21). Похідний крок застосовується в усіх інших випадках.



Нормальна швидкість стройового руху – 110-120 кроків за хвилину. Довжина кроку – 70-80 см. Нормальна швидкість руху бігом – 160-180 кроків за хвилину. Довжина кроку -80-90 см.

Рух стройовим кроком починається за командою „Стройовим кроком –РУШ”, а рух похідним кроком за командою „Кроком-РУШ”.

За підготовчою командою слід подати корпус трохи вперед, перенести вагу тіла більше на праву ногу зі збереженням стійкості ;





За виконавчою командою почати рух з лівої ноги повним кроком.

Під час руху стройовим кроком ногу з витягнутим уперед носком винести на висоту 15-20 см від землі і поставити її твердо на всю стопу, піднімаючи водночас другу ногу.

Руками, починаючи від плеча, здійснювати рух біля тулуба: вперед – руки згинаються в ліктях так, щоб кісті піднімалися вище пряжки поясу на ширину долоні й на відстані долоні від тулуба до рівня ліктя.

Назад – до упору в плечовому суглобі. Пальці рук напівзігнуті.

Під час руху стройовим кроком голову та корпус тримати прямо, дивитися вперед.

Під час руху похідним кроком ногу виносити вільно, не відтягуючи носка і ставити її на землю, як під час звичайної ходьби, руками здійснювати вільні руки біля тулуба.

Під час руху похідним кроком за командою „СТРУНКО” слід перейти на стройовий крок, а за командою „ВІЛЬНО” – на похідний крок.

3. Практичне відпрацювання команд.

IV. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО

Питання для закріплення знань В яких випадках застосовується стройовий крок?

Чим відрізняється стройовий крок від похідного?

V. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Самостійно тренуватися та відпрацювати і закріпити викладений матеріал.



Вчитель предмету «Захист Вітчизни»     Матвійчук Юрій Іванович




План – конспект  уроку

 Військове вітання на місці та під час руху.

Мета Дати учням уявлення про військове вітання на місці та під час руху. Практично відпрацювати військове вітання на місці та під час руху
Обладнання: підручник, методичні матеріали, схеми, плац.

План уроку
1. Військове вітання на місці

2.Військове вітання під час руху 3. Практичне відпрацювання команд на місці та під час руху.

Хід уроку

I. Шикування. Привітання, Виконання гімну України.Огляд зовнішнього вигляду. II. Оголошення теми, мети та завдань уроку.

III.Розповідь, та практичне відпрацювання елементів стройової підготовки.

Розповідь вчителя.

1.Військове вітання на місці.
Усі військовослужбовці зобов’язані під час зустрічі (обгону) вітати один одного, суворо

додержуючись правил, викладених в стройовому статуті.

Підлеглі та молодші за військовими званнями вітають першими, а за умовами рівного

становища перший вітається той, хто вважає себе більш вихованим і ввічливим.

Крім того, військовослужбовці зобов’язані вшановувати через виконання прийомів військового вітання: могилу невідомого солдата; братерські могили воїнів, які загинули в боях за волю і незалежність України; бойові прапори військових частин, а також Військово-

Морський прапор з прибуттям на військовий корабель і під час відбуття з нього; похоронні процесії, які супроводжується військами.

Військове  вітання  виконується  чітко  і  бадьоро,  з  точним  додержуванням  правил

стройового положення та руху.

Для військового вітання на місці поза строєм без головного убору за п’ять-шість кроків до

начальника або старшого за військовим званням, повернутися в його бік, прийняти стройове

положення й дивитися йому в обличчя, повертаючи голову вслід за ним.
Якщо головний убір надітий, то крім того, прикласти праву руку до головного убору так, щоб пальці були разом, долоня пряма, середній палець торкався нижнього краю головного убору, а лікоть був на лінії й висоті плеча (мал. 24). Під час повороту голови в бік начальника або старшого за військовим званням, положення руки залишається без зміни.












                                                                                                                                            

Після того, як начальник або старший за військовим званням, мине того, хто вітав, слід голову повернути прямо і опустити руку.

2.Військове вітання під час руху

Для військового вітання під час руху поза строєм без головного убору за п’ять – шість кроків до начальника або старшого за військовим званням, одночасно з поставленням лівої ноги припинити рух руками, повернути голову в його бік і, рухаючись далі, дивитися йому в обличчя. Пройшовши повз начальника або старшого за військовим званням, голову повернути прямо й продовжувати рух руками

При надітому головному уборі разом з поставленням лівої ноги на землю повернути голову й прикласти праву руку до головного убору. Ліву руку тримати нерухомо біля стегна;

пройшовши повз начальника або старшого за військовим званням, одночасно з постановкою лівої ноги на землю, голову повернути прямо, а праву руку опустити (мал.).




Випереджаючи начальника або старшого за військовим званням, вітати його одночасно з першим кроком обгону, за другим кроком голову повернути прямо і праву руку опустити.

Якщо у військовослужбовця в руках ноша, то військове вітання слід виконувати поворотом голови в бік начальника або старшого за військовим званням.



3. Практичне відпрацювання команд.



IV. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО

Питання для закріплення знань В яких випадках виконується військове вітання?

Ви випереджаєте начальника, Ваші дії?





V. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Самостійно тренуватися та відпрацювати і закріпити викладений матеріал.


Вчитель предмету «Захист Вітчизни»   Матвійчук Юрій Іванови





План-конспект уроку

Вихід зі строю та повернення в стрій. Підхід до начальника.


Мета. Практично відпрацювати вихід зі строю та повернення в стрій, підхід до начальника та відхід від нього. Виставити тематичне оцінювання за розділ ЗВП- стройова підготовка.

Обладнання: підручник, методичні матеріали, схеми, плац.

План уроку
1. Вихід зі строю.

2.Повернення в стрій.
3.  Підхід до начальника та відхід від нього.
4. Практичне відпрацювання команд.
5. Тематичне оцінювання.

Хід уроку

I. Шикування. Привітання, Виконання гімну України.Огляд зовнішнього вигляду. II. Оголошення теми, мети та завдань уроку.

III.Розповідь, та практичне відпрацювання елементів стройової підготовки.

Розповідь вчителя.

1. Вихід зі строю

Для  виходу  військовослужбовця  із  строю  подається  команда,  наприклад,  „Рядовий Іванченко, вийти із строю на стільки кроків”.

Військовослужбовець, почувши своє прізвище відповідає: „Я”, а за командою на вихід із строю, відповідає: „ Слухаюсь” та стройовим кроком виходить із строю на вказану кількість кроків, рахуючи від першої шеренги, зупиняється і повертається обличчям до строю.

Під час виходу військовослужбовця з другої шеренги він злегка торкається долонею лівої руки плеча військовослужбовця, який стоїть попереду, та робить крок уперед і не приставляючи правої ноги – крок праворуч, пропускає військовослужбовця, який виходить із строю, а потім стає на своє місце.

Під  час   виходу   військовослужбовця   попередньої   шеренги   його   місце   займає

військовослужбовець, який стояв за ним.

Під час виходу із строю з колони по два, по три, по чотири він виходить із строю в бік найближчого флангу,  попередньо зробивши поворот праворуч (ліворуч). Якщо  поруч стоїть військовослужбовець, то він робить крок правою (лівою) ногою вбік і, не приставляючи лівої (правої) ноги, - крок назад, пропускає військовослужбовця, який виходить із строю, а потім повертається назад на своє місце.

2. Повернення в стрій


Для повернення військовослужбовця в стрій подається команда, наприклад, „Рядовий Іванченко, Стати до строю” або тільки „Стати до строю”. За командою „Рядовий Іванченко” військовослужбовець, який стоїть обличчям до строю, почувши своє прізвище, повертається обличчям до начальника і відповідає: „Я”, а за командою „Стати до строю”, якщо він без зброї або зі зброєю в положенні „За спину”, прикладає руку до головного убору і відповідає: „Слухаюсь”, повертається у напрямку руху, з першим кроком опускає руку, рухаючись стройовим кроком, найкоротшим шляхом стає на своє місце в строю.

3. Підхід до начальника та відхід від нього


Під час підходу до начальника поза строєм військовослужбовець за п’ять-шість кроків до нього переходить на стройовий крок, за два-три кроки зупиняється й одночасно з приставлянням ноги прикладає праву руку до головного убору, а тоді доповідає, наприклад: „Товаришу (пане) лейтенанту, Рядовий Сидоренко за вашим наказом прибув”. Після доповіді руку опускає.



Отримавши дозвіл іти, військовослужбовець прикладає руку до головного убору і відповідає: „Слухаюсь”, повертається в напрямку руху. З першим кроком ( з постановкою лівої ноги на землю), опускає руку і, зробивши три-чотири кроки стройовим, далі рухається похідним кроком.






а – прикладання руки до головного убору; б – поворот кругом;

в – приставляння ноги; г – крок уперед; д – опускання руки;

е – приставляння ноги.

Під час підходу до начальника зі зброю рука до головного убору не прикладається за винятком випадку, коли зброя перебуває у положенні „за спину”.


4.  Практичне відпрацювання команд.
5.  Тематичне оцінювання.

IV. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО

Питання для закріплення знань

1.     Подивіться на мал..27 Найдіть особливість прийому підходу до начальника

2.     На скільки кроків виконується вихід зі строю за командою „Рядовий Іванченко, вийти зі строю”.




V. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Самостійно тренуватися та відпрацювати і закріпити викладений матеріал.



Вчитель предмету «Захист Вітчизни»   Матвійчук Юрій Іванович








2 коментарі: